Досъдебното производство срещу бившия здравен министър Стойчо Кацаров за евентуални нарушения

...
Досъдебното производство срещу бившия здравен министър Стойчо Кацаров за евентуални нарушения
Коментари Харесай

Мирно и тихо: прокуратурата свали обвиненията срещу Кацаров за ученическите тестове... Без да му каже

Досъдебното производство срещу някогашния здравен министър Стойчо Кацаров за възможни нарушавания при пазаруването на бързи антигенни проби за възпитаници е прекъснато. Причината е - липса на каквото и да е осъществено незаконно действие.

Това съобщи самият Кацаров. Като удивително е, че той е научил от прокуратурата, единствено посредством на изрично питане от негова страна. Иначе казано - никой не му е съобщил, че към този момент не е подследствен, до момента в който не се обървал с категорично запитване до новия способен орган - Софийска градска прокуратура, която " наследи " делата на Спецпрокуратурата.
Малко предистория
След април 2021 година пристигнаха поредност от служебни държавни управления. По това време се вихреше тандемът сред Специализирана прокуратура (за чийто началник преди време бе назначен Иван Гешев - от самия Сотир Цацаров) и КПКОНПИ - ръководена от Цацаров, откакто основен прокурор стана Гешев.

Така, макар че законът към този момент официално постановява, че делото се образува за незаконното действие, а не против съответния човек, в блиц режим бяха образувани каскада от каузи против " незнайни причинители ", за които обаче всички знаеха, че са против министри.

Те бяха подплатени със съответните брифинги, прессъобщения и даже видеа на прокуратурата.

Именно плодотворната работа сред КПКОНПИ и Спецпрокуратурата бе най-видима може би против Кацаров. 

След подадената топка от антикорупционната комисия, Спецпрокуратурата незабавно се зае с Кацаров. Гарнирано - естествено, с богат набор от прессъобщения от пресцентровете на двете ведомства (вижте линковете по-горе).
За какво беше делото и за какво по този начин го приключват
" Разпространението на тази информация остави у мнозина подозрения в моята честност и морал. Тогава представителят на прокуратурата даде обещание да осведоми обществеността за резултата от следствието, само че по този начин и не го направи ", написа ни през днешния ден Кацаров.

От отговор на СГП до него излиза, че той освен е работил законосъобразно, а в действителност прокуратурата го е подвела под отговорност, по тази причина че е нараснал неустойката, която вероятно Министерство на здравеопазването да търси за закъснение, в случай че доставчиците са неточни.

В претекстовете за преустановяване е записано:

„ Установено е, че процедурите за закупуване на бързи коронавирус проби за възпитаници, извършени по реда на Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, оповестено от Народно събрание на 13.03.2020 година, са извършени законосъобразно без открити нарушавания от възложителя – Министерството на здравеопазването.

Промяната в неустойката от 0.5% на 5% за всеки ден веселба, осъществена по разпореждане на министър Кацаров е направена законосъобразно. Министърът на опазването на здравето е в правото си да контракти условия, които в най-голяма степен пази ползите на възложителя.

Увеличаването на размера на неустойката за неизпълнените в период доставки е имало дисциплиниращ резултат по отношение на изпълнителите, а също по този начин е осъществен позитивен финансов резултат за бюджета на Министерството на здравеопазването, респективно за Централния бюджет, посредством осъществяване на доходи от платени неустойки, с които са понижени общите разноски за закупуване на бързи антигенни проби за разкриване на SARS-CoV-2 за проучване на възпитаници. "

А ето по какъв начин Кацаров разказва и по какъв начин е научил, че към този момент не е проверяван:

" В отговор на мое питане, с писмо... г-жа Илиана Кирилова – административен началник на Софийска градска прокуратура ме осведоми, че досъдебното произвеждане по този случай... е било прекъснато с финален акт на съображение член 243, алинея 1, т.1, по отношение на член 24, ал.1 т. 1 от Наказателно-процесуален кодекс, който гласи: „ Не се образува наказателно произвеждане, а формираното се приключва, когато действието не е осъществено или не съставлява закононарушение. "

Ето какво още декларира Кацаров през днешния ден:

" Оклеветяването ми не е простъпка. То е добре пресметната акция за дискредитирането ми, инициирана от наранени от дейностите ми политици, затова че като министър разкрих огромна корупция в здравното министерство (самият той бе деен адресант на сигнали против предшествениците си на поста, б.р.) и в няколко огромни държавни лечебни заведения, както и демонстрирах нескрито цялата неплатежоспособност на водената от през последното десетилетие здравна политика, една от трагичните последствия, на която беше изключителната смъртност от COVID - 19.

Аз имам единствено едно оръжие в тази борба - истината. "

Той упорства - както преди време информациите от прокуратурата и КПКОНПИ бяха оповестени обстойно и нашироко, по този начин в този момент да се заяви и че към този момент не е обект на следствие.
Ученическите проби
През ноември 2021 година министерствата на опазването на здравето и образованието се споразумяха, че вместо затваряне на учебни заведения като противоепидемична мярка против Коронавирус последователно ще се минава към тестване с бързи, щадящи (чрез слюнка) антигенни проби на учениците. През декември същата година КПКОНПИ заяви, че стартира инспекция по  " сигнал, в който се съдържат изказвания за позволени съществени нарушавания при избора на реализатори и класирането им, както и по медийни изявления (Нова телевизия, Фрогнюз и др.), съдържащи изказвания на някогашен заместител - министър на опазването на здравето ". Преди това някогашният заместник-министър на опазването на здравето Димитър Петков прави поредност от медийни изказвания, в които свързва уволнението си с това, че попитал за какво са толкоз скъпи тестванията за възпитаници ".  " Ще бъдат снети пояснения от членовете на комисията по желание на снабдители на проби, от министър Стойчо Кацаров, както и от началника на кабинета му и от други лица. Извършва се разбор на контрактуваните цени и периоди на доставка, както и на измененията в тях по всеки от наличните до момента 15 контракта ", прецизираха от Комисията.

Кацаров по-късно разяснява обвиняванията против него като изясни, че процедурата по желание на доставичици на тестванията за децата е извършена от 9-членна комисия от специалисти в Министерство на здравеопазването, която е изпратила предложения, след това оферите са отворени обществено и участниците са класирани. Впоследствие подписаните контракти са оповестени на уеб страницата на министерството. " Три пъти по-ниска цена за тестванията сме постигнали с тази социална поръчка ". Той обвърза тези действия против него с предложенията му, свързани със строителството на детската болница.

През януари 2022 година новата министърка на опазването на здравето към този момент в постоянния тогава кабинет спря процедурата от 30 декемри 2021 година за бързите антигенни проби, оповестени по времето на предшественика ѝ, като от Министерство на здравеопазването се обосноваха, че " прекратяването е след осъществена от дирекция " Вътрешен одит " инспекция, която показала пропуски при организирането на процедурата ". Сербезова тогава акцентира на обстоятелството, че при новите оферти междинната предлагана от компаниите цена била с към 30 на 100 по-ниска от реализирана при предходните четири поръчки (при Кацаров).
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР